Natuur, ondernemen en recreëren gaan goed samen. Met wat spelregels. OZHZ houdt daarop toezicht in de hele provincie en betrekt u daarbij.
In de zomer een weiland, in natte periodes een opslagplaats voor overtollig water. Dat is een boezem. De boezems van Kinderdijk zijn in vorige eeuwen aangelegd als noodvoorziening bij hoog water, tegenwoordig zijn het bijzondere natuurgebiedjes. Maar als het nodig is, functioneren ze ook nog steeds als wateropslagplaats.
De historie van de Alblasserwaard staat in het teken van water, eigenlijk vooral het afvoeren van dat water. De eerste bewoners legden dijken aan en vormden zo polders. Via sloten werd het water afgevoerd. De veengrond verdroogde en klonk in, zodat de bodem steeds lager kwam te liggen en het water steeds moeilijker kon worden afgevoerd.
Vanaf de 14e eeuw werden boezemkanalen gegraven om het water te kunnen blijven afvoeren. Ook werden dammen en sluizen aangelegd om te voorkomen dat bij hoog water het rivierwater naar binnen stroomde. Halverwege de 18e eeuw werden de hoge boezems aangelegd, waar het water uit de lage polder in werd gepompt. Om het daarna te kunnen lozen op de Lek.
Het huidige natuurgebied Boezems Kinderdijk bestaat grotendeels uit de hoge boezems en polders. Een waterrijk gebied vol moeras, ruigte, grienden en struwelen. Maak hier kennis met de bewoners of trek zelf het gebied in!
Gebiedsnummer
106
Status
Vogelrichtlijn
Site code
NL9802099 (Boezems Kinderdijk)
Beheerder
Staatsbosbeheer
Provincie
Zuid-Holland
Gemeente
Alblasserdam, Nieuw-Lekkerland
Oppervlakte
340 ha
aanwijzing
© Copyright 2022 - Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid | Realisatie: Cosly.com