Kaart naar Boezems Kinderdijk
 

Gebied

Boezems Kinderdijk

In de zomer een weiland, in natte periodes een opslagplaats voor overtollig water. Dat is een boezem. De boezems van Kinderdijk zijn in vorige eeuwen aangelegd als noodvoorziening bij hoog water, tegenwoordig zijn het bijzondere natuurgebiedjes. Maar als het nodig is, functioneren ze ook nog steeds als wateropslagplaats.

De historie van de Alblasserwaard staat in het teken van water, eigenlijk vooral het afvoeren van dat water. De eerste bewoners legden dijken aan en vormden zo polders. Via sloten werd het water afgevoerd. De veengrond verdroogde en klonk in, zodat de bodem steeds lager kwam te liggen en het water steeds moeilijker kon worden afgevoerd.

Vanaf de 14e eeuw werden boezemkanalen gegraven om het water te kunnen blijven afvoeren. Ook werden dammen en sluizen aangelegd om te voorkomen dat bij hoog water het rivierwater naar binnen stroomde. Halverwege de 18e eeuw werden de hoge boezems aangelegd, waar het water uit de lage polder in werd gepompt. Om het daarna te kunnen lozen op de Lek.

Het huidige natuurgebied Boezems Kinderdijk bestaat grotendeels uit de hoge boezems en polders. Een waterrijk gebied vol moeras, ruigte, grienden en struwelen. Maak hier kennis met de bewoners of trek zelf het gebied in!

 

 
» Terug naar het overzichtBasisgegevens

Gebiedsnummer

106

Status

Vogelrichtlijn

Site code

NL9802099 (Boezems Kinderdijk)

Beheerder

Staatsbosbeheer

Provincie

Zuid-Holland

Gemeente

Alblasserdam, Nieuw-Lekkerland

Oppervlakte

340 ha

Vogels uit dit gebied

Krakeend-01---a.-de-la-sencerie
Krakeend
Informatie
Slobeend
Slobeend
Informatie
Purperreiger---a.-de-la-sencerie
Purperreiger
Informatie
Zwarte-stern---a.-de-la-sencerie
Zwarte stern
Informatie