Kaart naar Grevelingen
 

Gebied

Grevelingen

Het grootste zoutwatermeer van Europa, de Grevelingen, heeft een enorme aantrekkingskracht op vogels. Ook duikers komen er graag, want onder water wacht een kleurige wereld. Op de eilandjes en oeverzones vinden bijzondere planten en dieren een thuis.

Bij de aanleg van de Deltawerken werd de Grevelingen in 1971 afgesloten van de Noordzee. Het gebied is sinds de afsluiting sterk van karakter veranderd, en de planten- en dierenwereld veranderde mee. Het getij, met twee keer per dag eb en vloed, is verdwenen uit de Grevelingen.

Slikken en zandplaten overspoelen niet meer bij vloed en zijn nu begroeide eilandjes. Via de Brouwerssluis stroomt vers zeewater binnen, zodat het water zout blijft ondanks instromend zoet regen- en polderwater.

De Grevelingen is internationaal van groot belang voor vogels: als overwinteringsplek, bron van voedsel en als broedgebied. In het heldere water kunnen visetende vogels hun prooi goed vinden. Ook duikers stellen het schone water zeer op prijs!

De eilandjes en oeverzones bieden heel veel planten- en dierensoorten een plek, van zoutverdragende planten, struiken en bomen tot de zeldzame Noordse woelmuis.

In, op en rondom de Grevelingen is het goed toeven. Kijk hier wat er allemaal te doen is, en leer hier meer over de bewoners.
» Terug naar het overzichtBasisgegevens

Gebiedsnummer

115

Status

Habitatrichtlijn + Vogelrichtlijn

Site code

NL4000021 (Grevelingen) + NL9802021 (Grevelingen)

Beheerder

Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, Zuidhollands Landschap, particulieren

Provincie

Zuid-Holland, Zeeland

Gemeente

Dirksland, Goedereede, Middelharnis, Oostflakkee, Schouwen-Duiveland

Oppervlakte

13.872 ha

Vogels uit dit gebied

Kleine-zilverreiger-01---a.-de-la-sencerie
Kleine zilverreiger
Informatie
Visdief---a.-de-la-sencerie
Visdief
Informatie
Krakeend-01---a.-de-la-sencerie
Krakeend
Informatie
Slobeend
Slobeend
Informatie