Kaart naar Krammer-Volkerak
 

Gebied

Krammer-Volkerak

Het landschap verraadt dat de zee hier nog niet zo lang geleden in- en uit stroomde. De voormalige getijdenkreken, platen en ondiepten zijn nog goed zichtbaar. Tegenwoordig is het Krammer-Volkerak gevuld met zoet water; de natuur is er volop in ontwikkeling, omdat het zout meer en meer uit de bodem verdwijnt.

Vóór de afsluiting door de Deltawerken in 1987 stond het Krammer-Volkerak in directe verbinding met de zee. Nu stroomt alleen nog het zoete water van de Brabantse rivieren Mark en Dintel binnen. In de periode na de afsluiting werden vooroevers en een veertigtal eilandjes aangelegd.

De eilandjes vormen een prima broedplaats voor meeuwenkolonies en lepelaars. De zandplaten trekken vogels die op de kale grond broeden en in de ruigte en droge graslanden komen weer andere soorten.

Omdat de oeverbodem steeds minder zout wordt – regen spoelt het zout weg- komt er andere en ook hogere begroeiing. De vogelbevolking volgt de ontwikkeling van de plantengroei: zodra er meer begroeiing komt, komen er andere vogelsoorten. Runderen en paarden houden op veel plaatsen de begroeiing open en gevarieerd.

Het Krammer-Volkerak is weliswaar een drukbevaren water, maar toch kun je er in alle rust genieten van de natuur en de bewoners!
» Terug naar het overzichtBasisgegevens

Gebiedsnummer

114

Status

Habitatrichtlijn + Vogelrichtlijn

Site code

NL1000021 (Krammer-Volkerak)

Beheerder

Domeinen, staatsbosbeheer, Zeeuws Landschap, Natuurmonumenten

Provincie

Zuid-Holland, Noord-Brabant, Zeeland

Gemeente

Middelharnis, Moerdijk, Oostflakkee, Schouwen-Duiveland, Steenbergen, Tholen

Oppervlakte

6.080 ha

Vogels uit dit gebied

Wintertaling
Wintertaling
Informatie
Bruine-kiekedief-04---a.-de-la-sencerie
Bruine Kiekendief
Informatie
Grutto---a.-de-la-sencerie
Grutto
Informatie
Kleine-mantelmeeuw-01---a.-dela-sencerie
Kleine mantelmeeuw
Informatie
Strandplevier
Strandplevier
Informatie