Natuur, ondernemen en recreëren gaan goed samen. Met wat spelregels. OZHZ houdt daarop toezicht in de hele provincie en betrekt u daarbij.
Het landschap verraadt dat de zee hier nog niet zo lang geleden in- en uit stroomde. De voormalige getijdenkreken, platen en ondiepten zijn nog goed zichtbaar. Tegenwoordig is het Krammer-Volkerak gevuld met zoet water; de natuur is er volop in ontwikkeling, omdat het zout meer en meer uit de bodem verdwijnt.
Vóór de afsluiting door de Deltawerken in 1987 stond het Krammer-Volkerak in directe verbinding met de zee. Nu stroomt alleen nog het zoete water van de Brabantse rivieren Mark en Dintel binnen. In de periode na de afsluiting werden vooroevers en een veertigtal eilandjes aangelegd.
De eilandjes vormen een prima broedplaats voor meeuwenkolonies en lepelaars. De zandplaten trekken vogels die op de kale grond broeden en in de ruigte en droge graslanden komen weer andere soorten.
Omdat de oeverbodem steeds minder zout wordt – regen spoelt het zout weg- komt er andere en ook hogere begroeiing. De vogelbevolking volgt de ontwikkeling van de plantengroei: zodra er meer begroeiing komt, komen er andere vogelsoorten. Runderen en paarden houden op veel plaatsen de begroeiing open en gevarieerd.
Het Krammer-Volkerak is weliswaar een drukbevaren water, maar toch kun je er in alle rust genieten van de natuur en de bewoners!
Gebiedsnummer
114
Status
Habitatrichtlijn + Vogelrichtlijn
Site code
NL1000021 (Krammer-Volkerak)
Beheerder
Domeinen, staatsbosbeheer, Zeeuws Landschap, Natuurmonumenten
Provincie
Zuid-Holland, Noord-Brabant, Zeeland
Gemeente
Middelharnis, Moerdijk, Oostflakkee, Schouwen-Duiveland, Steenbergen, Tholen
Oppervlakte
6.080 ha
aanwijzing
© Copyright 2022 - Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid | Realisatie: Cosly.com