Kaart naar Oude Maas
 

Gebied

Oude Maas

Een rivier waar het waterpeil twee keer per dag een meter stijgt of daalt? Dat is de Oude Maas. Deze rivier staat in verbinding met de zee en krijgt zo eb en vloed. Zoet water in combinatie met getij: dat is zeldzaam!

De Oude Maas is onderdeel van de delta van de grote rivieren Rijn en Maas. Vanaf de vroege Middeleeuwen is deze delta regelmatig veranderd. Rivierarmen werden afgedamd of omgeleid, grote overstromingen veranderden de waterlopen drastisch. Sinds de aanleg van de Deltawerken stroomt er meer water door de Oude Maas en is het getijdenverschil verminderd.

Ondanks deze veranderingen heeft natuurgebied De Oude Maas veel te bieden. Het is een  wildernis van droogvallende slikken, riet- en biezenvelden en wilgenbossen.
Twee keer per dag stromen de wilgenbossen vol water, om in de uren daarna weer leeg te stromen. 

Slikken staan zo’n zes uur onder water en vallen weer dan weer droog. Het water brengt veel voedsel maar zorgt ook voor barre omstandigheden. Er leven dan ook dieren en planten die hier tegen kunnen.

Ga zelf op ontdekking in deze jungle! Er zijn diverse wandel-en fietsroutes en diverse organisaties bieden er activiteiten aan. En hier kunt u lezen welke dieren hier leven.
» Terug naar het overzichtBasisgegevens

Gebiedsnummer

108

Status

Habitatrichtlijn

Site code

NL2003037 (Oude Maas)

Beheerder

Staatsbosbeheer, Zuid-Hollands Landschap, Rijkswaterstaat, particulieren

Provincie

Zuid-Holland

Gemeente

Albrandswaard, Barendrecht, Binnenmaas, Oud-Beijerland, Rotterdam, Spijkenisse

Oppervlakte

399 ha