Kaart naar Oudeland van Strijen
 

Gebied

Oudeland van Strijen

Een pleisterplaats bij uitstek: het Oudeland van Strijen is in de wintermaanden het terrein van de ganzen. Deze vogels komen af op het grasland in de streek. Ze slapen op het water van het Haringvliet en en Hollandsch Diep.

Bij de Sint Elizabethsvloed in 1421 verdween de Zuidhollandse Waard, de polder die hier vroeger lag, in de golven. Het Oudeland van Strijen werd zo’n tien jaar later opnieuw drooggelegd. Later werden andere polders ook weer bedijkt, om later samen de Hoekse Waard te vormen.

Het Oudeland van Strijen, vlakbij Rotterdam en Dordrecht, is tegenwoordig een oase van rust en ruimte. Bebouwing en hoge begroeiing is er nauwelijks, het gebied bestaat vooral uit grasland- en akkerbouwpercelen. Dwars door het gebied slingeren twee oude waterlopen: De Lage Vliet en de Dwarsche Vaart.

Het gebied is géén goudmijn voor bijzondere soorten. Juist de rijkdom aan ‘gewoon gras’ en rust maakt het gebied zo aantrekkelijk en belangrijk voor ganzen in de winter. In het voorjaar komen weidevogels als grutto, tureluur en kievit hier aan hun trekken.

Lees hier meer over de bewoners van dit open gebied. Kom ze ‘begluren’ vanuit de vogelobservatiehut aan de Hoekseweg in Strijen. Of doe mee aan één van de activiteiten.
» Terug naar het overzichtBasisgegevens

Gebiedsnummer

110

Status

Vogelrichtlijn

Site code

NL9802103 (Oudeland van Strijen)

Beheerder

Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, particulieren

Provincie

Zuid-Holland

Gemeente

Binnenmaas, Strijen

Oppervlakte

1.578 ha

Vogels uit dit gebied

Kolgans---a.-de-la-sencerie
Kolgans
Informatie
Brandgans---a.-de-la-sencerie(1)
Brandgans
Informatie
Smient---a.-de-la-sencerie
Smient
Informatie
Dwerggans
Dwerggans
Informatie