Kaart naar Uiterwaarden Lek
 

Gebied

Uiterwaarden Lek

Wanneer het rivierwater hoog staat, overstromen de uiterwaarden: het land tussen de winterdijk en de rivierbedding. ’s Zomers graast er meestal vee. Enkele uiterwaarden van de Lek zijn nu prachtige natuurgebiedjes, met bijzondere fenomenen als rivierduinen en getijdenkreken.

Elk jaar zet de rivier bij hoge waterstanden de uiterwaarden onder water. Op sommige plaatsen spoelt grond weg en op andere wordt juist sediment afgezet. Daarnaast is de invloed van het getij te merken: eb en vloed vanuit zee dringt door tot in de rivieren. Bij vloed kan het water bijna  stil staan, waardoor zand bezinkt in de rivierbedding. Zo ontstaan er langzaamaan oeverwallen en rivierduinen.

Vier terreinen vormen tezamen natuurgebied ‘Uiterwaarden Lek’, elk met zijn eigen bijzonderheden: zo is De Bol een rivierduintje. En heeft de Willige Langerakse Waard bijvoorbeeld getijdenkreken, waar het rivierwater in- en uitstroomt bij hoog en laag water. Wat ze gemeenschappelijk hebben, is de bijzondere plantengroei: het stroomdalgrasland, vol planten die in deze dynamische omstandigheden kunnen overleven.

Het open landschap langs rivier de Lek, met meidoornhagen en kleine bosjes nodigt uit om te ontdekken. Stap op de fiets, of wandel door dit mooie gebied. Lees hier meer over de bewoners, en hier wat er allemaal te doen is.
» Terug naar het overzichtBasisgegevens

Gebiedsnummer

82

Status

Habitatrichtlijn

Site code

NL2003030 (Luistenbuul en Koekoeksche Waard)

Beheerder

Staatsbosbeheer, Zuidhollands Landschap, Domeinen, Natuurmonumenten, particulieren

Provincie

Zuid-Holland, Utrecht

Gemeente

Lopik, Zederik

Oppervlakte

103 ha