Kaart naar Westduinpark & Wapendal
 

Gebied

Westduinpark & Wapendal

Het ligt ingeklemd tussen de grote stad en de zee en is doorsneden door paden en wegen. Toch is het Westduinpark een duingebied van europese betekenis. Het Wapendal, een waardevolle oude duinvallei met struikhei, ligt zelfs helemaal tussen de bebouwing.

Vanaf de 12e eeuw ontstonden er nieuwe duinen in de huidige regio Den Haag. Van deze jonge duinen is nu alleen het Westduinpark nog over; de rest is in zee verdwenen of door de stad opgeslokt. En dit natuurgebied is ook nog eens door grote wegen doorsneden.

Maar ondanks al deze menselijke invloeden, is het een schoolvoorbeeld van jonge, dus kalkrijke duinen. Bij oude duinen heeft de regen immers de kalk uit schelpen weggespoeld. Het is een zeer afwisselend gebied met hoge duintoppen, karakteristieke planten en een zichtbare geschiedenis.

Het Wapendal is één van de laatste restanten van het oude duinlandschap, dat meer landinwaarts lag. De rest is verdwenen onder de bebouwing van Den Haag. De naam komt van “wapel”: laag gelegen weide. Tegenwoordig groeit er vooral duinbos en duinheide.

Je kunt heerlijk uitwaaien in dit prachtige duinlandschap, het grootste groengebied van Den Haag. Er zijn veel routes en uitzichtpunten. Leer de bewoners kennen, en kijk hier wat er te doen is.
» Terug naar het overzichtBasisgegevens

Gebiedsnummer

98

Status

Habitatrichtlijn

Site code

NL1000014 (Westduinpark & Wapendal)

Beheerder

Gemeente Den Haag, Rijkswaterstaat, particulieren

Provincie

Zuid-Holland

Gemeente

's Gravenhage

Oppervlakte

249 ha