Natuur, ondernemen en recreëren gaan goed samen. Met wat spelregels. OZHZ houdt daarop toezicht in de hele provincie en betrekt u daarbij.
De brandgans is pas sinds 1984 broedvogel in Nederland. Tot het oorspronkelijke leefgebied van deze prachtig getekende, compacte gans behoren allerlei richels op kliffen en heuvels op onherbergzame plaatsen als Spitsbergen, Groenland en Noord-Rusland. In Nederland vond de brandgans blijkbaar ook een leefgebied dat aan de behoeften voldoet, waarschijnlijk geholpen door de aanwezigheid van 'tamme' brandganzen die gehouden worden in parken en tuinen.
De brandgans bewoont allerlei onherbergzame gebieden boven de poolcirkel. Sinds de jaren '80 nam de verspreiding van de brandgans echter sterk toe, vooral in het Oostzeegebied.
Akkers, graslanden, intergetijdenzone, kust, moeras, oevers, rivieren, wad, weilanden (uitgestrekt)
Brandganzen broeden in Nederland op een aantal vreemde plaatsen, waaronder nauwelijks begroeide eilanden. Hierin bevindt het nest zich dus zeer geëxposeerd. Brandganzen broeden ook wel in moerasbossen en rietkragen.
Foerageert in grote groepen waarbij de vogels vaak naar elkaar roepen.
Continentaal Europa. Vogels uit Finland en Rusland volgen wel een zuidwestelijke trekroute.
Nederland is een populaire overwinteringsbestemming. Vooral het Waddengebied oefent een grote aantrekkingskracht uit, Friesland, Groningen en de Zeeuwse Delta zijn ook belangrijke overwinteringslocaties.
Over de oorzaken voor de toename van de brandgans is nauwelijks iets bekend, maar het licht voor de hand om de oorzaken ook buiten Nederland te zoeken. Bekend is dat grote delen van de Russische arctische toendra bedreigd worden door allerlei vormen van exploitatie. Dit kan gevolgen hebben voor grote hoeveelheden vogels en leiden tot verschuivingen in de geografische verspreiding van soorten.
Sinds 1984 is de brandgans broedvogel in Nederland en de aantallen zijn sindsdien bijna alleen maar toegenomen. In de periode 1997-2000 werden 750 - 1100 paren geteld.
Jaarvogel. Vrij talrijke broedvogel; doortrekker en wintervogel in zeer groot aantal.
Barnacle goose , Branta leucopsis
Anseriformes
Eenden (Anatidae)
Vanaf eind Mei
3 - 5, soms tot 6 eieren
Eén legsel per jaar
Fijne snavel.
Zwart
Zwart,wit en grijs met wit gezicht.
Gras, plantendelen.
© Copyright 2022 - Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid | Realisatie: Cosly.com