Natuur, ondernemen en recreëren gaan goed samen. Met wat spelregels. OZHZ houdt daarop toezicht in de hele provincie en betrekt u daarbij.
Dwergmeeuwen zijn in Nederland zeldzame broedvogels. Op doortrek kunnen ze in groter aantal worden waargenomen. Dwergmeeuwen zijn vrij klein en maken niet veel indruk op een roofdier dat een nest nadert. Ze wonen dan ook graag in bij een kolonie kokmeeuwen - deze zijn veel agressiever - en maken gebruik van hun diensten bij het verjagen van (mogelijke) vijanden.
Dwergmeeuwen broeden in Finland, de Baltische Staten en verder naar het oosten in Rusland.
Kust, moeras, vennen, zee.
In Nederland broeden dwergmeeuwen in terreinen met pioniersvegetaties, zoals kwelders, spaarzaam begroeide zandplaten en recent ingepolderde gebieden, maar ook in laagveen moerassen. 's Winters trekt de soort naar grote open wateren en vooral naar zee.
Dwergmeeuwen hebben qua uiterlijk en levenswijze veel gemeen met moerassterns. Ze sluiten zich zich vaak aan bij kolonies kokmeeuwen en visdieven.
Langs de kustlijn van West Europa tot in Middellandse Zeegebied.
West Europa en Middellandse-Zeegebied.
Dat er nog maar incidenteel een paar dwergmeeuwen tot broeden komen is het gevolg van het verdwijnen van geschikte leefgebieden, zoals grootschalige laagveenmoerassen, met nabij ondergelopen grasland.
De eerste broedende dwergmeeuw werd in 1942 gemeld. Sindsdien hebben jaarlijks maximaal enkele tientallen paren dwergmeeuwen in Nederland gebroed. Doordat dwergmeeuwen graag broeden op plekken met een net begonnen vegetatiesuccessie, raken broedplekken na enkele jaren weer in onbruik en worden nieuwe broedplaatsen gekoloniseerd. Hierdoor schommelen de aantallen van jaar tot jaar.
Jaarvogel. Uiterst schaarse broedvogel; doortrekker in vrij groot aantal; wintervogel in (vrij) klein aantal.
Little Gull , Hydrocoloeus minutus
Charadriiformes
Meeuwen (Laridae)
Eind mei - juli
Meestal 3 eieren
1
Geheel zwart
's Zomers rood bij volwassen vogels. Juvenielen en 's winters bleekrood of roze gekleurd.
De onderzijde van de vleugels is grijs en zwart. De vleugels hebben een witte achterrand.
Voornamelijk insecten.
© Copyright 2021 - Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid | Realisatie: Cosly.com