Natuur, ondernemen en recreëren gaan goed samen. Met wat spelregels. OZHZ houdt daarop toezicht in de hele provincie en betrekt u daarbij.
Met hun zwart-witte verenpak en nonchalante kuifje zijn de mannetjes van de kuifeend onmiskenbaar. In tegenstelling tot de wilde eend duiken kuifeenden naar hun voedsel, net als veel andere familieleden van de kuifeend. Het gele oog valt op wanneer u de gelegenheid hebt om een kuifeend van dichtbij te bekijken. Dat laten deze eenden niet graag toe; ze zijn van nature vrij schuw. Het zijn vooral de diepere wateren waarop kuifeenden ronddobberen. Toch moet er nog wel enig licht doordringen tot op de bodem. Kuifeenden eten graag waterdieren welke tussen de waterplanten leven. Ook de planten zelf worden wel gegeten.
Kuifeenden broeden in het gehele Palearctisch gebied in boreale, gematigde en steppe zones. In Europa strekt het broedgebied zich uit van Noord-Noorwegen tot aan 45 graden NB in het zuiden, ongeveer halverwege Frankrijk.
Beken en meren, moeras, plassen, rivieren, vennen.
Zoete wateren zoals plassen, sloten en vijvers, maar ook op de toendra en langs de kust.
Duikt vaak en 's winters vaak in groepen te vinden.
Nederlandse broedvogels overwinteren voornamelijk in Zuid-Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en op het Iberisch schiereiland. Overwinteraars in Nederland zijn afkomstig uit Centraal- en Noord-Europa.
De soort kwam begin vorige eeuwe nog nauwelijks voor in Nederland maar sinds ongeveer 1940 is de populatie explosief gegroeid. In de jaren '80 vlakte de groei af en liepen de aantallen in sommige gebieden zelfs wat terug. Inmiddels zijn de aantallen stabiel. Naast de broedvogels krijgt Nederland ook bezoek van vele overwinteraars, tot wel 30% van de Noord-west Europese populatie. In de aantallen overwinteraars is geen duidelijke trend zichtbaar, deze fluctueerd sterk.
Jaarvogel. Vrij talrijke broedvogel; doortrekker en wintervogel in groot aantal.
Tufted Duck , Athya fuligula
Anseriformes
Eenden (Anatidae)
Blauwgrijs met zwarte nagel.
Donker
Zwart-witte duikeend (mannetjes) met kuif.
Voornamelijk schelpdieren zoals zoetwatermossels, maar ook kreefachtigen, insecten en plantaardig materiaal.
© Copyright 2022 - Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid | Realisatie: Cosly.com