Natuur, ondernemen en recreëren gaan goed samen. Met wat spelregels. OZHZ houdt daarop toezicht in de hele provincie en betrekt u daarbij.
De parelduiker is een wintergast in Nederland, welke vooral langs de kust gezien wordt. Ook op trek worden parelduikers waargenomen, meestal door mensen die over zee uitkijken naar langsvliegende vogels.
De parelduiker broedt in Schotland, Fenno-Scandinavië en Rusland.
Kust, zee
In tegenstelling tot de roodkeelduiker broed de parelduiker op heldere, visrijke zoetwatermeren of in baaien zonder tij. Heeft geen echt nest. De eieren worden op waterplanten of op de grond gelegd.
Door de plaats van de poten, ver naar achteren, kunnen ze zich niet goed op land bewegen. Ze komen dan ook alleen op land om te broeden. In het water zijn het echte goede duikers. Soms zwemmen ze wel meer dan 200 meter onderwater. Vóór de paarvorming zitten mannetjes en vrouwtjes elkaar achterna over het water. Het vrouwtje duikelt soms koppeltje als ze zich door het mannetje achterna laat zwemmen.
Het overwinteringsgebied strekt zich uit in zuidelijke richting tot de kust van Noordwest Spanje en de Middellandse Zee.
Parelduikers en roodkeelduikers zijn in winterkleed moeilijk van elkaar te onderscheiden, waardoor het moeilijk is een goede schatting te maken van de aantalsontwikkeling, omdat niet alleen waarnemingen erg betrouwbaar zijn. De aantallen lijken vrij constant.
Wintergast. Doortrekker en wintergast in zeer klein aantal
Black-throated Loon , Gavia arctica
Gaviiformes
Duikers (Gaviidae)
Mei - juni
2 eieren
1 legsel
Dolkvormig donkere snavel
Met zwemvliezen
Steil voorhoofd, met afgerond achterhoofd. Snavel horizontaal, bij roodkeelduiker iets omhooggehouden. Dikke hals en volle borst.
Voedt zich met forel, baars, haring, voorn, krab, steurgarnaal en mossels.
© Copyright 2021 - Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid | Realisatie: Cosly.com