Natuur, ondernemen en recreëren gaan goed samen. Met wat spelregels. OZHZ houdt daarop toezicht in de hele provincie en betrekt u daarbij.
Meestal zie je zwarte zee-eenden als een vliegend streepje ver weg over zee, of als zwarte stipjes op zee die zo af en toe verdwijnen als ze onderduiken. Zwarte zee-eenden trekken langs de kust door en verblijven buiten het broedzeizoen op onze kustwateren. Daar leven ze van schelpdieren, met name spisula. Bij het voedsel zoeken kunnen ze ruim twintig meter duiken. De Noordzee kustzone is van groot belang voor zwarte zee-eenden.
De zwarte zee-eend is een broedvogel van noordelijk Europa. Zijn broedgebied loopt van IJsland, Noorwegen tot aan Siberië. Na het broedseizoen vindt er een sterke migratie plaats over de noordelijke zeeën. Vele tienduizenden zwarte zee-eenden overwinteren langs de ondiepe delen van de Noordzee, waar rijke schelpbanken voorkomen.
Kust, zee.
De zwarte zee-eend broedt niet langs de kust maar landinwaarts, in uiteenlopende biotopen, zoals toendra’s, alpine weide en langs oevers van meren en langzaam stromende rivieren. Het nest verstoppen ze in een dichte vegetatie. In de wintermaanden overwinteren zwarte zee-eenden in grote aantallen in de Noordzee waar ze zich te goed doen aan schelpdieren, vooral aan spisula. Zwarte zee-eenden zijn erg gevoelig voor verstoringen. Schelpenbanken in de buurt van vaarroutes zijn minder geschikt. In de loop der jaren ontstaan er nieuwe en verdwijnen er oude schelpenbanken. De zwarte zee-eend past zich hierop aan.
Zwarte zee-eenden leven vooral in groepen.
Langs de Europese Westkust.
Van de Oostzee tot de Afrikaanse westkust. Driekwart overwinter in het Oostzeegebied en langs de Deense kust.
In de Noordzee overwinteren er tijdens een strenge winter soms wel ruim 100.000 zwarte zee-eenden. Dit is ongeveer 10% van de Noordwest-Europese populatie. Tijdens zachte winters liggen deze aantallen lager. In de rest van het jaar komen er kleine aantallen zwarte zee-eenden voor in onze kustwateren. De populatie zwarte zee-eenden in de Noordzee komt onder druk te staan door de toenemende intensieve visserij op spisula.
Jaargast. Doortrekker en wintergast in groot aantal; zomergast in vrij klein aantal.
Common Scoter , Melanitta nigra
Anseriformes
Eenden (Anatidae)
Eind mei - juni
5 - 7
1
Brede platte donkere snavel.
Zwemvliezen
Geheel zwarte zee-eend.
Schelpdieren, vooral spisula.
© Copyright 2022 - Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid | Realisatie: Cosly.com